Co to jest cicha celiakia?

0

Jeśli masz celiakię, prawdopodobnie wiesz, że twoje ciało reaguje na białko glutenu znajdujące się w ziarnie pszenicy, jęczmienia i żyta, atakując wyściółkę jelita cienkiego.
U niektórych osób z tą chorobą powoduje to poważne objawy żołądkowo-jelitowe, w tym biegunkę, zaparcia i ból brzucha. Ale inni ludzie z celiakią nie zauważają głównych objawów trawiennych. Mogą mieć inne objawy celiakii, w tym zmęczenie i problemy neurologiczne … lub mogą nie mieć żadnych objawów.

Jeśli cierpisz na celiakię bez zauważalnych objawów, Twój stan nazywa się „cichą chorobą trzewną” lub czasami „bezobjawową chorobą trzewną”.

Podczas gdy cicha celiakia może być całkowicie bezobjawowa, może nadal występować zanik kosmków (uszkodzenie wyściółki palców jelit), zapowiadając ostateczny rozwój jawnych i potencjalnie poważnych uszkodzeń jelit.

Jak ujawnia się cichy celiakia

W dzisiejszych czasach, ze świadomością wzrostu choroby trzewnej, o wiele więcej osób diagnozuje się jako celiakię, ponieważ są one identyfikowane poprzez badania przesiewowe, a nie dlatego, że miały objawy. W przypadku zdiagnozowania u kogoś z rodziny trzewnej zalecenia lekarskie wymagają skontrolowania wszystkich bliskich krewnych. To badanie przesiewowe może wykryć przypadki bezobjawowej celiakii.
Inni ludzie są zdiagnozowani z celiakią, ponieważ mają pokrewny stan, taki jak choroba tarczycy lub niedokrwistość, a ich lekarze kierują je na badania celiakiczne.
U wielu z tych osób diagnoza stanowi niespodziankę (lub nawet szok); jeśli nie masz objawów trawiennych, prawdopodobnie jesteś oszołomiony, gdy odkrywasz, że rzeczywiście masz poważny stan związany z przewodem pokarmowym.

Wyzwania diety bezglutenowej

Jeśli nie zauważysz objawów ze stanu, może być ciężko przejść bezglutenowo. Bez wątpienia jedzenie bezglutenowe może być skomplikowane i trudne, a oszustwo w diecie bezglutenowej jest dość kuszące, jeśli nie cierpisz na objawy.
Istnieją jednak dwa powody, aby pozostać bezglutenowym, nawet jeśli nie zauważysz poważnych objawów po spożyciu glutenu.

Pierwszym z nich jest ochrona długotrwałego zdrowia. Oszukiwanie na diecie może powodować dość poważne problemy zdrowotne, w tym niedożywienie, bezpłodność, osteoporozę i potencjalnie nawet niektóre nowotwory.

Nawet oszustwo w diecie raz lub dwa razy w miesiącu może uniemożliwić gojenie się jelit i utrwalić nieprawidłową odpowiedź immunologiczną, która powoduje tę chorobę, zasadniczo eliminując korzyści z jedzenia bezglutenowego.

Ponadto wiele osób z chorobą trzewną, w tym bezobjawową lub bezobjawową chorobą trzewną, może rozwinąć inne choroby autoimmunologiczne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i łuszczyca, jeśli nadal spożywają gluten. Chociaż niewiele jest badań na ten temat, niektóre badania sugerują, że dieta bezglutenowa może zapobiegać lub pomagać w leczeniu tych chorób.

Korzyści z diety bezglutenowej

Drugim powodem pozostawania bezglutenowym, nawet jeśli nie zauważysz poważnych objawów po spożyciu glutenu, jest to, że możesz poczuć się lepiej.
Jako tak zwana „cicha celiakia” nie powinieneś zakładać, że nie zauważysz poprawy zdrowia po przyjęciu ścisłej diety bezglutenowej. W rzeczywistości ostatnie badania wskazują na coś przeciwnego: osoby z niemą celiakią, które stosują dietę bezglutenową, w rzeczywistości informują o poprawie zdrowia.

Badania sugerują, że osoby z niemą celiakią mają tendencję do normalizowania objawów o niskim stopniu złośliwości i rozpoznają je dopiero po poprawieniu diety bezglutenowej.
W badaniu zgłoszonym na konferencji Tygodnia Chorób Trawiennych w 2011 r. Fiński zespół badawczy przyjrzał się 40 osobom, u których nie występowały objawy trawienne, ale które miały dodatni wynik na celiakię w bardzo specyficznym teście krwi na celiakię. Wszyscy również mieli pewne uszkodzenia jelit.

Naukowcy podzielili grupę na dwie części, przypisując połowę pacjentów do diety bezglutenowej, a drugą połowę do zwykłej diety zawierającej gluten. Następnie śledzili je przez rok poprzez badania mające na celu ocenę objawów żołądkowo-jelitowych i jakości życia związanej ze zdrowiem.

Co znalazło badanie

Badanie wykazało, że wyniki badania – zarówno w zakresie objawów, jak i jakości życia – poprawiły się w grupie stosującej dietę bezglutenową, podczas gdy wyniki pozostały takie same w grupie na zwykłej diecie. Ponadto poziom kwasu foliowego i witaminy B12 poprawił się w grupie bezglutenowej, ale pozostał niezmienny w zwykłej grupie dietetycznej.
Mimo że grupa stosująca dietę bezglutenową nie zauważyła wcześniej objawów, zgłosiły one pewne drobne objawy – w tym refluks, wzdęcia, wzdęcia brzucha i wzdęcia – ustępowały podczas jedzenia bezglutenowego. Naukowcy przeprowadzili również powtórne biopsje w obu grupach i zauważyli poprawę w uszkodzeniach jelitowych w grupie spożywającej produkty bezglutenowe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here